torstai 1. kesäkuuta 2017

Kiinteistönvälittäjän työkalut

Kiinteistönvälittäjällä tärkein työkalu on tietysti oma persoona. Asiantuntijuus, ammattitaito, diplomatiataidot ja nopeus sekä näppäryys. Jotain apuakin tarvitaan, tässä listattuna tärkeimmät tarvikkeet.
Koulutuksen ajan puhelimia hoitaa sihteeri Päivi.
Onni on 10 kpl yhtä aikaa piriseviä välittäjäluureja.

1. Puhelin. Siihen helvetinkoneeseen kulminoituu kaikki: siihen ja sillä soitetaan, tekstataan, sahköpostitetaan, sometetaan. Sillä katsotaan hintatilastot myydyistä kohteistä, muutetaan myynti-ilmoituksia ja näppärimmät käyttävät puhelintaan myös asiakasarkistonaan. Kännykkäkameralla saa nopeasti näpsäistyä kuvan esimerkiksi piirustuksista tai yhteystiedoista, jos niin kova vauhti on päällä ettei ehdi kopioimaan. Vastoinkäymisistä yleisin on loppunut akku, koska joka ikiselle välittäjälle luuri on kasvanut käteen kiinni, se on lähettyvillä AINA. Koski vastaa puhelimeen suihkussakin, kokeiles joskus soittaa. Varapuhelin on tietysti aina mukana, kauhean kätevä on myös erillinen lisävirranlähde. Tabletin isommalta ruudulta on kiva näyttää kuvia, videoita ja muita juttuja asiakkaalle.


Porukan pienin välittäjämobiili, pippurinen Mini Cooper:
helppo parkkeerata ja sillä pystyy ohittamaan.
2. Auto. Näy ja liiku, kas siinä oikein asiallinen ohjenuora tälle alalle. Välittäjä viettää autossaan aikaa todella paljon, ilman sitä ei onnistuisi edes puolikas työpäivä. Tästä toimistosta löytyy jos jonkinmoista automieltymystä ihan laidasta laitaan. Joitain palvelee parhaiten pienen pieni japanilainen, toisten ego ja olosuhteet vaativat valtavan möhköfantin. On hybridiä, farmaria ja katumaasturia mökkikeikoille. Välittäjämobiililta ei vaadita lähtökohtaisesti paljon, siihen tulee mahtua kadulle asetettavat esittelykyltit, ja se ei saa koskaan mennä rikki. 

Puhuva auto -ominaisuus on myös melko ehdoton, vähintäänkin jonkinlainen bluetooth-korvahärveli täytyy soitteluun olla olemassa. Automaattivaihteisto helpottaa työntekoa, sillä matkaa tehtäessä toimintoja on monia: soittaminen, allakan selaaminen ja voileivän syöminen. Itse häpeillen tunnustan joskus aurinkoisella ja oikein iloisella tuulella ollessani kuvaavani myös videoita liikenteessä, näin niinkun somevastaavan ominaisuudessa. Tiellä ajettavien kulkupelien lisäksi repertuaarista löytyy myös veneitä. Saarikohteisiin päristellään paatilla, välittäjien veneet eivät todellakaan ole olemassa vain humputtelua varten.

3. Kalenteri. Kunnon wanhan ajan kirjamallinen, A4-kokoinen allakka. Raikas tuulahdus 90-luvulta. Se ainoa oikea. Huoneistomarkkinat kirjoittaa kynällä paperille, allakkaan tallentuvat muistiin asiakkaiden nimet, numerot ja osoitteet. Sopiessani treffejä kännykkäkalentereja käyttävien nykyaikaisten ihmisten kanssa, ei se oikein koskaan onnistu ilman sählinkiä. Toisin kuin kirja-almanakka, joka ei petä koskaan, suosittelen, enkä muuta huolisi. Miten se kännykkäkalenteri voisi edes käytännössä toimia, koska sovin tapaamiset puhelun aikana, enhän silloin voi selata sitä puhelimessa olevaa kalenteria jos luuri on korvalla, häh? Vai olenko missannut jotain?


Siinä tärkeimmät, puhelin on tietysti välittäjän kädessä. Puupala laitetaan ovistoppariksi kerrostalojen alaovilla.
4. Vihko ja kynä. Kenenkään muisti ei ole niin jalostunut, että selviäisi tästä työstä ilman muistiinpanovälineitä. Pyhään vihkoon kirjaamme käsin kaiken mahdolliset päiväyksen kera, siten asiat löytyvät niitä etsittäessä. osoite, neliöt, kunto, hinta ja asiakkaan yhteystiedot. Välittäjähän voi olla vaikka ravintolaillallisella asiakkaan soittaessa, faktat kirjataan ylös, ei samoja asioita voi kahta kertaa asiakkaalta udella.

5. Pientä sälää. Ovistoppari: varsinkin keskustan kerrostalojen alaovet ovet vallan lukossa, stopparin avulla asiakkaat pääsevät kadulta näytölle. Itse suosin vanhanaikaista puista kalikkaa, joillain on hienostuneet magneetit tai pyörän lukkovaijeri. Kerroskyltit sinitarroineen tarvitaan asiakkaiden perille ohjaamiseen, laskinta ja etäisyysmittariakin käytän lähes päivittäin. Myytävien asuntojen avaimissa on pakko olla kiinni avaimenperä, jossa on vihje oikeaan osoitteeseen, muuten voisi katastrofi olla käsillä. Yllättävän paljon raahaamme mukanamme myös kaikenlaista paperia: on asiakkaille annettavat paperiset esitteet, toimeksianto- ja ostotarjouslomakkeet jne. Salkku painaa, hauis kasvaa.


Meri Saukkoriipi

1 kommentti:

  1. Meillä on tilanne edessä, että tarvitsisimme kiinteistövälittäjän. On hienoa tietää, että ammattilainen voi hoitaa tämmöiset tulevat asiat meidän puolesta. Meillä kun ei ole oikeastaan kokemusta myymisestä tai ostostakaan sen tarkemmin, sillä nykyinen asunto missä asumme, on äitini vanha. Eli uudet kuviot odottamassa. https://www.kotikulma.net/

    VastaaPoista